Какво включва софтуерното инженерство?

К

Първият въпрос, който трябва да се направи по отношение на софтуерното инженерство, е свързан с неговия обхват на дейност. Софтуерното инженерство е управление на целия процес на разработване на компютърни системи за решаване на проблеми.

Тъй като софтуерните системи стават по-сложни и сложни, разработчиците на софтуер търсят нови методи за тяхното развитие. Софтуерното инженерство е отговор на тази нужда. Софтуерното инженерство все още бързо се променя и узрява.

Обикновено, когато на някой се каже да напише програма, някой друг му е казал какво трябва да направи програмата и защо; програмистът се занимава само с това как да го напише. Като софтуерни инженери обаче ние ще се занимаваме с това какво и защо. Софтуерното инженерство включва целия набор от дейности, свързани с решаването на проблеми – от помощ на клиента да определи проблема или възможността, до оценка на удовлетвореността на клиента от решението.

Разработването на софтуерна система може да изисква писане на цяла колекция от програми, които да казват на машините какво да правят, писане на процедури, които да казват на хората какво да правят, и осигуряване на обучение, така че хората да разберат как да го направят. Може да се наложи да конвертираме данни от стара система, за да могат да се управляват от нова система, да наемат хора и да придобият машини за стартиране на програмите и да получат място, в което машините и хората да си вършат работата. Това, което изграждаме, е система от много части, работещи заедно. Такова начинание изисква търпение и гъвкавост. Ще трябва да поправим системата, когато тя не прави това, което сме очаквали, или клиентът може да поиска да променим системата, защото той или тя иска тя да направи нещо друго, което не е било предвидено преди това.

Програмирането може да бъде не повече от 20 процента от общия обхват на софтуерното инженерство и може да се очаква част от усилията, свързани с програмирането, да спадне, тъй като се използват подобрени методи за разработване на софтуерни системи. С течение на времето повече от нашите усилия ще отидат за управление на цялостния процес и по-малко за програмиране.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

Logo


All rights reserved