Как хората използваха пиратски ретро софтуер

К

Ще ви бъде простено да мислите, че ви уча как да правите незаконни пиратски копия на вашия софтуер, след като прочетете заглавието по-горе. Бъдете сигурни, че няма да ходя по дъската, тъй като тази статия е само за информационни цели. Като програмист разбирам как софтуерното пиратство може да навреди на компаниите, затова не го препоръчвам. Има много добър софтуер, който можете да изтеглите безплатно, особено ако не се нуждаете от всички изискани функции на скъпия софтуер. Тази статия обяснява как хората са използвали пиратски софтуер от ретро компютри като Spectrum и Atari ST.

СПЕКТЪР И КОМОДОР 64

Софтуерът Spectrum и C64 се предлага на касетофонни ленти, които се вкарват в записващи устройства (или магнетофони) и могат да бъдат заредени в паметта чрез въвеждане на команда като “”. Тези компютри разчитаха на поредица звукови сигнали, които никога не бяха приятни за слушане, тъй като бяха ужасяващи пищящи звуци. Доста често ще трябва да изчакате до десет минути (особено за Spectrum 128k игра), за да се заредите, когато може да се срине, което означава, че трябва да настроите отново силата на звука и да започнете отново. В случай на слаб запис, касетата за игра обикновено има отделно копие от другата страна.

Повечето хора могат да копират тези игри, като използват Hi-Fi система с двойни касетни декове. Чрез поставяне на оригиналната касета за игра в първата колода и натискане на „play“ и поставяне на празна касета във втората колода и натискане на „play and record“ можете да получите перфектно копие. Можете да си купите касетофонни ленти за запазване на данни като C15, което ви позволява да записвате до петнадесет минути. Някои хора биха използвали C90, който ще им позволи да съхраняват много игри наведнъж.

Ако нямате достъп до двойни касетофони, тогава можете да използвате софтуер. На Spectrum можете да използвате нещо като “007Spy”, което ще ви позволи да заредите цялата игра в паметта и след това да направите резервно копие на празна касета. Някои игри имаха различни начини за зареждане, като например пулсиращите (или щракащи) товарачи, метод, използван от много игри на Ocean Software. Това доведе до пускането на друг софтуер, способен да се справи с тези товарачи. Средната игра Spectrum ще се състои от кратко парче код (заглавката), екран за зареждане и основен код. Това е стандартният товарач, лесен за копиране.

Когато Spectrum 128k +3 беше пуснат, той дойде с вградено флопидисково устройство. Тъй като на +3 диска бяха пуснати толкова много игри, бяха използвани методи за прехвърлянето им от лента на диск. Стандартният товарач беше лесен. Всичко, което трябваше да направите, беше да напишете merge “”, за да влезете в кода на редактора и да го запазите на +3 диск (запишете “a: program-name”). След това щяхте да заредите екрана за зареждане по-високо в паметта (заредите “screen-name” код 30000) и да го запазите на +3 диск. Накрая ще направите същото с основния код и ще добавите командите за зареждане към основния код на заглавката.

За по-сложните товарачи беше използван набор от програми, наречен “007 Trans-Master”, за конвертиране на файловете в стандартен формат, за да могат да бъдат записани на +3 диска.

АТАРИ СВ И АМИГА

Най-страхотното при компютрите Atari ST и Amiga беше, че можете да сложите ръка върху стотици безплатни програми, без да е необходимо да пиратирате търговски софтуер. Имаше много PDL (Public Domain Libraries), които биха разпространявали безплатен софтуер за цената на диск и пощенски разходи и за тяхната дистрибуция. Действителният софтуер е безплатен и обхваща всичко, от демонстрации до игри и снимки до музикални файлове. Имаше и методът за споделяне, при който плащате малка абонаментна такса, за да получавате екстри за пълни версии на софтуера и лицензионния софтуер, където PDL ще предложи малка комисионна на първоначалния сътрудник.

Софтуерът Atari ST обикновено се копира с помощта на специални дискови копирни машини като “Fast Copy”, докато Amiga използва популярния “X-Copy”. Някои дискове обаче бяха защитени и следователно трябваше да се използва друг по-мощен софтуер за копиране.

МЕТОДИ ЗА ЗАЩИТА

Издателите на софтуер са използвали много форми на производство, за да възпират копирането, като например по-сложните зареждащи устройства на Spectrum. Други методи ще изискват от потребителя да въведе дума или буква от ръководството, преди да може да влезе в играта, или да избере поредица от цветове или символи от книгата си, за да съответства на тези на екрана. Някои игри ви позволяват да мислите, че сте ги копирали, докато не ги играете толкова дълго и забележите някаква гадна изненада. Играта “Сянката на звяра” обръща екрана с главата надолу например на определени нива.

Това води до възхода на групи за крекинг като известните „Pompey Pirates“ на Atari ST, които ще проникнат в играта и ще премахнат защитата срещу копиране. След това те пускаха редица игри (хакнати и опаковани) на една дискета, които бяха предадени на различни потребители.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Битката между издателите на софтуер и пиратите продължава и хората винаги ще искат безплатен софтуер, ако могат да го получат. Старият ретро софтуер е свободно достъпен за изтегляне на различни уебсайтове за хора, които искат да преживеят старите дни, така че няма нужда да ги копирате от оригиналите. Няма да ви казвам как да копирате най-новия софтуер за компютър. Написах само тази статия, за да обясня как хората са архивирали софтуера си за по-старите системи. Заявих, че за компютъра има много безплатен и скъп софтуер и ви призовавам да го използвате, вместо да прибягвате до пиратство.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

Logo


All rights reserved