WiMax, VoIP i Metropolitan Area Network

W

Novi standard IEEE 802.16, poznat kao WiMAX, obećava isporuku bežičnog širokopojasnog pristupa internetu od posljednjih milja koji može prenositi podatkovno zahtjevne aplikacije, poput VoIP-a i streaming videa, mrežama Metropolitan Area, kao i prigradskim i ruralnim zajednicama. WiMAX se smatra ometajućom tehnologijom, zamišljenom kao alternativa fiksnim DSL i koaksijalnim tehnologijama, a svojom revizijom 802.16e i mrežama mobitela.

Svjetska interoperabilnost za mikrovalnu pećnicu AXcess funkcionirat će na licenciranim i nelicenciranim frekvencijama, koristeći tehnologije nelinearnog vida (NLOS) i vidokruga, šireći širokopojasnu pokrivenost na gradove i mjesta bežično putem mreže metroa. Pored toga, zbog svojih dalekosežnih mogućnosti i jednostavnosti implementacije, wimax je jedina tehnologija koja prevladava Digitalni razdor, povezujući nerazvijene regije i rijetko naseljena ruralna područja mnogo isplativije od postavljanja žičane infrastrukture.

WiMAX i WiFi u usporedbi

Rašireno usvajanje bežičnog LAN-a u poslovnoj zajednici, kao i pojava WiFi žarišnih točaka na javnim površinama, u zračnim lukama, hotelima i kafićima, imali su ogroman značaj u pružanju mobilnosti kako poslovnim ljudima tako i potrošačima. Zahvaljujući otvorenim standardima pod vodstvom odbora 802.11 i WiFi Alliancea, WiFi tehnologija se udomaćila u našem društvu. WiMAX planira napraviti WiFi korak dalje.

Iako ove dvije tehnologije mogu zvučati isto, one su prema svojoj koncepciji dizajnirane za potpuno različite primjene. WiFi je standard kratkog dometa koji je zamišljen prvenstveno kao proširenje lokalne mreže (LAN) kako bi pružio mobilnost krajnjem korisniku. Djeluje na nelicenciranim frekvencijama i ima domet od oko 100 metara, ovisno o preprekama. Obično će jedna pristupna točka biti povezana na mrežu fiksne mreže, bilo žičana LAN ili DSL / kabelska širokopojasna veza, a domet se može proširiti dodavanjem dodatnih pristupnih točaka na odgovarajućoj udaljenosti.

WiMAX je, s druge strane, dizajniran da funkcionira kao mreža nositelja ili davatelj usluga bežičnog internetskog usluga (WISP), pokrivajući cijele gradove i regije širokopojasnim pristupom internetu usporedivim s DSL-om. Pokrivenost u optimalnim uvjetima mogla bi doseći 50 kilometara, ali u stvarnosti je više poput 5 km za korisnike s NLOS-ovom opremom za korisnike (CPE) ili do 15 km s CPE-om povezanim na vanjsku antenu vidnog polja.

Kao starija više uspostavljena tehnologija, 802.11 WiFi korišten je u mrežnoj topologiji za pokrivanje većih područja kao što su fakulteti i općine, na primjer za povezivanje terminala u policijskim vozilima s njihovom bazom podataka. WiMAX u usponu 802.16 bit će prikladniji za veće primjene i zapravo će pohvaliti privatne WiFi mreže nudeći jeftiniji i sigurniji pristup Internetu za podatkovne i glasovne aplikacije.

WiMAX standardi: fiksni, nomadski i mobilni

Standard 802.16 koji je razvio IEEE predviđa fiksnu bežičnu širokopojasnu mrežu koja radi u rasponu spektra od 10 GHz do 66 GHz. Prvobitno se u ovom rasponu obrađivao samo licencirani spektar, a tehnologija multipath vidnog polja rješavala se usvajanjem OFDM-a kao standarda. Naknadne revizije dodale su spektar opsega od 2 GHz do 11 GHz, a uključivale su i podršku za tehnologije nevidiranog vidokruga i tehnike kvalitete usluge (QoS), preduvjet za vremenski osjetljive aplikacije kao što su glas i video.

Revizija poznata kao 802.16-2004 (d) zbrajala je sve prethodne revizije, a zatim dodala neke. Većina ovih izvornih izdanja bavila se slojevima Fizička i kontrola pristupa medijima i rezultirala je standardnim popisom neobaveznih i obveznih elemenata pomoću kojih bi dobavljači mogli dizajnirati svoje proizvode.

Rezultirajući fiksni WiMAX standard ima brzinu prijenosa podataka do 40 Mbps, podršku za pola i full duplex prijenos, poboljšani QoS i ugrađivanje višestrukih tehnika glasanja, što u konačnici smanjuje kolizije paketa i režijske troškove.

Bazne stanice trebaju podržavati nekoliko različitih topologija, kao što su backhaul žičane veze, mikrotalasne veze točka-točka i sposobnost WiMAX-ove bazne stanice da se sama unaprijedi rezervirajući dio propusnosti u tu svrhu.

Dizajn bi 802.16d odgovarao na stambena i mala poslovna tržišta nudeći bežični širokopojasni pristup brzinama usporedivim s DSL-om. Tržišta poduzeća mogla bi se opsluživati ​​po brzinama podataka T1 / E1.

Iako se ova verzija WiMaxa naziva fiksnom, ona je u stvari nomadska. Korisnici privatne WiFi mreže u zatvorenom mogu se bez problema prenijeti na javnu WiMAX mrežu kada se kreću na otvorenom, njihov hardver određuje najbolju dostupnu mrežu. Uređaji na podatkovnoj mreži WiMAX uključuju prijenosna računala, PDA-ove i pametne telefone opremljene ugrađenim WiMAX-ovim čipom ili PC karticom, koji koriste spektar za prijenos glasa, podataka, videa i glazbe.

Nomadski WiMAX osigurava ograničenu pokretljivost jer opseg pokrivenosti obrađuje ista bazna stanica.

WiMAX postaje mobitel

Usvajanjem revizije 802.16e krajem 2005. godine, sav je hype bio na Mobile WiMAX-u, tehnologiji dizajniranoj za nadmetanje s mobilnim mrežama.

Uz veliku podršku proizvođača kao što su Intel, Motorola, Siemens i Nokia, između ostalog, mobilni WiMAX izgrađen je na otvorenim standardima i trebao bi biti 4 puta brži od mobilnih 3G tehnologija (EVDO, HSDPA). Značajne uštede troškova mogu se postići za glasovne aplikacije upućivanjem poziva putem Interneta putem VoIP-a.

802.16e omogućuje brzu i bešavnu primopredaju između baznih stanica, radijus ćelije od oko 3 milje, sličan staničnim mrežama. Standard je ratificiran krajem 2005. godine, a aplikacije iz stvarnog svijeta počinju se prikazivati ​​2007. godine, a snažniji razvoj očekuje se tijekom 2008. godine.

Budući da je ova tehnologija tolika prijetnja za naslijeđenu telekomunikacijsku industriju, ne čudi da će Sprint Nextel u svojoj 4G mreži primijeniti WiMAX za razliku od EVDO-a. Sprint otkupljuje velik dio WiMAX spektra, a nedavno je najavio partnerstvo s Nokijom za razmještanje WiMAX-a u četiri teksaška grada do sredine 2008. Ovo nije njihova prva WiMAX mreža, a telekomunikacije širom svijeta rade isto.

Standardi 802.16 su u tijeku i kao takvi podložni su promjenama i revizijama. Dok odbor za norme radi na toj tehnologiji, WiMAX Forum nada se da će učiniti ono što je WiFi Alliance učinio za standarde 802.11, promičući interoperabilnost između komponenata kroz testiranje i nudeći WiMAX certifikat dobavljačima koji odgovaraju standardima 802.16.

Treba imati na umu da su mnoge implementacije WiMAX-a u vrijeme pisanja ovog članka vlasništvo, pa stoga ne slijede nužno preporuke IEEE ili WiMAX foruma. Širokopojasni bežični ISP Clearwire Communications ima preko 200 000 pretplatnika u 375 citata, a svoju uslugu naziva “rješenjem klase WiMAX, koristeći bežičnu tehnologiju nove generacije, koja nije vidljiva”. Drugi rani usvojitelji tehnologije prije WiMAX-a napreduju, pružajući bežični širokopojasni pristup rezidencijalnim potrošačima i tržištu malog poduzetništva, s tim da se mnoge tvrtke penjeju na novu traku kako bi osigurale interoperabilnost i kompatibilnost uređaja i aplikacija.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

Logo


All rights reserved