Софтуер за оценка на строителството – мит или реалност?

С

В света на софтуера за оценка на строителството много хора мислят, че оценката на строителството е автоматизиран инструмент, който извършва и изчислява количествата излитане на материал. Очевидно има много софтуерни програми, които помагат в този процес. Истината е, че по-голямата част от времето за оценка се изразходва при излитане на материали. Във всяка една оценка, оценителят прекарва приблизително 90% от времето си за извършване на ръчно излитане на количество материал. Въпреки че ценообразуването на която и да е оценка е важно, все още по-голямата част от времето, прекарано в оценките, е във фазата на излитане на материала.

Преоткриване на колелото, ръчно повторно стартиране на същата формула задача след работа. Този ръчен процес е основният отнемащ време проблем, заедно с проблемите с точността в процеса на офериране. Това отнема много време и защо много компании са решили да избегнат излитането на материалното количество и да го заменят с номер до ключ или оферта или оферта от доставчик, продавач или подизпълнител. Този тип бизнес решение може да направи по-малко конкурентен изпълнител, като го направи. След това има такива, които излитат важни материални части като: тръба, бетон, зидария, дърводелство, гипсокартон, тръбопровод или канализация например, но решават да не изпотяват детайлите на свързаните части. По същия начин има и такива, които излитат всички основни материални части, заедно със свързаните с тях части.

Очевидно е, че колкото повече подробности има, толкова по-точна ще бъде оценката и по този начин по-конкурентна оферта. Въпреки това, с всичко казано, в действителност това, което наистина разделя офертите като цяло, обикновено не са материалните количества за излитане, въпреки че отнема толкова много от времето за оценка; но гледната точка на оценителя или изпълнителя по отношение на труда и надценките. Големият въпрос в този момент е как да ускорим целия процес и да станем толкова по-точни и конкурентни? Отговорът е с автоматизирана софтуерна програма за оценка на конструкцията, която отнема всички повтарящи се, светски и отнемащи време ръчни дейности.

Така че сега трябва да има нова дискусия за начина, по който са проектирани софтуерните програми. Всички разработчици на софтуер биха могли да проектират изчислителни програми само по един начин; което НЕ е начина, по който всеки отделен оценител преценява, тъй като няма два подобни оценителя. Разработчиците на софтуер проектират софтуерни програми за оценка на строителството, тъй като оценяването се преподава обичайно в строителните училища и ръководствата за оценка на търговията. Всички тези справки изброяват материалите и почасовия труд с производството на отделния материал, сякаш всички или всички изпълнители са самоизпълняващи се изпълнители. Някои изпълнители са самоизпълняващ се труд, но тъй като те са изпълнявали работа по своята специалност, те най-вероятно имат различен начин на мислене за труда, отколкото търговските референции.

За онези изпълнители, които не изпълняват самостоятелно голяма част от работата, те са пропуснати на студено във всички търговски справки. Ето защо толкова много хора са отложили ръчните компютърни електронни таблици, въпреки че има софтуерни програми за оценка на конструкцията, които трябва да решат проблемите с ръчната оценка и точността. В повечето случаи ръчните компютърни електронни таблици не са отговорът, но тъй като там няма програми, които да мислят точно по начина, по който всеки оценител, няма друга възможност, освен да се използват ръчни компютърни електронни таблици или просто да се извърши ръчно излитане с молив, хартия, калкулатори и мащабни владетели. Така че софтуерните програми за оценка на конструкцията са оставили сериозна празнота в оценяващата общност, само защото ОЦЕНКАТА е ИЗКУСТВО, НЕ НАУКА. Това не е умишлено, софтуерните компании просто се опитват да следват някакъв процес на оценка на строителството. Както беше казано по-рано, има много процеси за оценка на строителството. Оценителите или изпълнителите могат да се придвижат ефективно напред само с технология и софтуер, като намерят решение, което трябва да бъде лесно приспособимо към начина, по който мислят и начина, по който оценяват.

Неправилно е да се изчисляват софтуерни системи, които се опитват да променят самите начини, които са ги направили успешни в своята област на опит. След като оценител или изпълнител определи кой процес за оценка на строителството работи най-добре за тях, тогава те ще бъдат много добре оборудвани, за да решат коя програма е най-подходяща за вас, за да изпълните техните оперативни процеси за оценка. Така че наистина няма мит за софтуер за оценка на строителството, реалността е, че когато всяка компютърна програма позволява на оценителите да създават процеси на данни за това как те мислят, тогава те живеят реалността на истинската строителна оценка на софтуерната автоматизация.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

Logo


All rights reserved