Определете компютърен хардуер

О

Известно е, че работата на компютъра е извлечена от хардуер и софтуер. Може да се определи компютърният хардуер като електронни, магнитни и електрически устройства, които изпълняват изчислителните функции. Хардуерът е физическите компоненти на компютъра като микропроцесор, твърди дискове, RAM и дънна платка. Периферните устройства като монитор, мишка, клавиатура, принтер и високоговорители също могат да бъдат включени в списъка с хардуерни части. Програмите, които се изпълняват на компютри като Windows, C ++ и Photoshop, са софтуерните части на компютъра. Добър пример за лесно разбиране на дефиницията на хардуер и софтуер са музикалните компактдискове. Истинският компактен диск е хардуерът, докато песните и музиката в компактдиска са софтуерните части.

Има и друг начин за дефиниране на компютърен хардуер. Хардуерните устройства са изпълнителите на командите, предоставени от софтуерни приложения. Нека да видим например какво се случва, когато щракнете върху бутона за печат на софтуера за сърфиране в мрежата. Софтуерното приложение предоставя команда на процесора, която е централната част на целия компютърен хардуер. Процесорът от своя страна проверява за приложен принтер. Ако принтерът е готов, софтуерът ще получи положителен отговор от процесора. Тогава софтуерното приложение предоставя инструкции на принтера чрез процесора за отпечатване на уеб страницата. В този смисъл хардуерните части са пехотинците, а софтуерните приложения са командирите в дигиталната операция, която се извършва в рамките на компютър.

Основният играч на компютърен хардуер несъмнено е микропроцесорът. Това е слънцето в слънчевата система на компютърни хардуерни устройства. Той е централният компонент и всички останали компоненти го заобикалят. Това е интегриран чип, върху който са включени редица функции. Две спецификации определят неговата ефективност. Едната е нейната скорост на обработка, която се измерва в гигагерци. Другото е неговата битрейт. Обикновено наличните процесори са 32 битови и 64 битови. Битрейтът е мярка за ефективността на процесора за извършване на множество операции едновременно.

Не може да се дефинира компютърен хардуер, без да се споменат двата типа памет, използвана в компютрите. Едната е постоянната памет. Той се отнася до магнитния капацитет за съхранение на твърдия диск. Измерва се в гигабайта. Втората е RAM или памет с произволен достъп. Тази памет може да съхранява данни само когато компютърът е включен. Паметта ще загуби всички данни, когато компютърът е изключен.

Друг важен продукт, който трябва да се спомене, когато се дефинира компютърен хардуер, е дънната платка. Това е електрическата и електронната платка, на която са вкарани всички останали компоненти. Има няколко други вида продукти като звукова карта, видеокарта, мрежова карта и модем, които допълват хардуерния спектър.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

Logo


All rights reserved