Как да закупите POS софтуер за продажба на дребно – три възможни пътя

К

В зависимост от вашия опит с хардуерни и софтуерни инсталации, трябва да обмислите различни начини за закупуване на софтуер за продажба на дребно. Тези три маршрута са: Купуване на софтуер и хардуер поотделно и инсталиране на системата самостоятелно, закупуване на софтуер / хардуер POS пакет и закупуване на пакет POS софтуер / хардуер / поддръжка на дребно. Изследвайки и трите възможности и малко търсене на душа, бихте могли да изберете най-доброто от трите варианта. Ще спестите време и пари, като вземете правилното решение.

Купуване на дребно POS софтуер и хардуер поотделно

POS софтуерът и хардуерът могат да доведат до значителна сума пари. Потенциално можете да спестите най-много пари, като закупите POS хардуер и софтуер на дребно поотделно. Можете да търсите най-добрите оферти на компютри, да изберете най-подходящия плосък екран, четец на баркодове и да прекарате пръст с кредитна карта. След това просто включете всичко и инсталирайте правилния POS софтуер за продажба на дребно. Когато умеете умело да инсталирате хардуер и софтуер и се справяте с дебел потребителски наръчник, това може да ви спести много пари при покупка и по-късно, когато трябва да надстроите или замените хардуерни или софтуерни компоненти.

Купуване на пакет POS / софтуер за хардуер на дребно

Много софтуерни компании предлагат пакети софтуер / хардуер на места за продажба на дребно. Те са удобни и спестяват време, защото изобщо няма да имате проблеми при интегрирането на хардуера със софтуера. За всичко това се е погрижило във фирмата. Гарантирано е, че хардуерните компоненти играят добре помежду си и софтуера. Инсталацията на софтуера и драйверите се свежда до поставяне на CD в слота и следване на указанията. Тази опция е подходяща за собственик на бизнес, който се справя добре със сложен софтуер и хардуер, но иска да инвестира времето си в други въпроси, а не да бърка в хардуерните и софтуерните компоненти.

Закупуване на пакет софтуер / хардуер / поддръжка на клиенти

Ако смятате, че POS софтуерът и хардуерът надхвърлят вашия компютърен опит и искате максимална помощ за инсталиране на хардуера и софтуера, както и постоянна помощ за гарантиране, че той работи безпроблемно, можете да закупите софтуер / хардуер в комплект с ограничена поддръжка на клиенти. Подобна поддръжка обикновено идва с годишен договор и ограничен брой „въпроси“ или „обаждания“ до поддръжката на клиенти годишно. Защо да купувате поддръжка на клиенти? Е, обслужването на клиентите за сложен софтуер е скъпо, така че макар да ви се обещава поддръжка на клиенти при всяка покупка на софтуер и дори при всяка покупка на хардуер, не очаквайте, че подобна “неплатена” поддръжка на клиенти ще бъде най-бързият начин за разрешаване на проблема ви. А що се отнася до POS софтуера и POS хардуера на дребно, времето буквално е пари. Така че, за да гарантирате възможно най-бързото разрешаване на всеки предстоящ проблем, е разумно да закупите гарантирана платена поддръжка на високо ниво.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

Logo


All rights reserved