Distribuirani antenski sustavi za unutarnju staničnu mrežu

D

Otprilike 70 – 80% mobilnog prometa dolazi iz unutrašnjosti zgrada. To se posebno odnosi na urbana okruženja gdje je fokus mobilnog korisnika na visokim brzinama prijenosa podataka. Za mobilnu 3G mrežu, samo koja opslužuje makro bazne stanice unutar nekoliko stotina metara od zgrade može pružiti dovoljnu razinu RF signala za podršku unutarnjim glasovnim / podatkovnim uslugama. U stvarnosti, samo će nekoliko zgrada spadati u ovu kategoriju. Meka primopredaja u 3G mreži dodatno će povećati prometno opterećenje na mreži jer svaki unutarnji mobilni telefon može servisirati više od jedne makro ćelije (bazne stanice). Kako bi se pružile usluge brzih prijenosnih podataka u zatvorenom, poput HSPA (High Speed ​​Packet Access) ili EVDO (Evolution – Data Optimized) usluga, jedino rješenje su unutarnji distribuirani antenski sustavi (DAS).

DAS se koristi za ravnomjernu distribuciju RF signala s dovoljnom snagom unutar zgrade za pružanje 3G govornih i podatkovnih usluga. DAS se može koristiti za izolaciju unutarnje mreže od makroćelija koje služe na otvorenom kako bi se eliminirala meka primopredaja unutarnjeg mobilnog telefona. To će smanjiti prometno opterećenje i povećati brzinu 3G mreže. Za brzu podatkovnu uslugu HSPA, unutarnji DAS također može pružiti izolaciju između ćelija koje poslužuju i ne poslužuju vanjsku mrežu. To znači manje smetnji ko-kanala u ćeliji koja služi HSPA i rezultira većom brzinom prijenosa podataka za HSPA uslugu. Da bi dominirali zgradom s unutarnjim pokrivanjem, usmjerene antene mogu se postaviti na rubu i uglovima zgrade i usmjeravati prema središtu zgrade. Ukupnom unutarnjom površinom dominira unutarnja ćelija i istodobno minimalizira propuštanje u makro mrežu.

DAS distribuira jedinstveni dominantni RF signal unutar zgrade dijeleći signal s unutarnje bazne stanice na više unutarnjih antena kako bi osigurao pokrivenost u cijeloj zgradi. DAS se mogu klasificirati kao pasivni ili aktivni. Pasivni DAS koristi pasivne komponente za distribuciju RF signala. Te su pasivne komponente koaksijalni kabel, razdjelnici, završavači, prigušivači, cirkulatori, spojnice i filtri (duplexer, diplexer ili triplexer). Planiranje DAS uključuje izračunavanje maksimalnih gubitaka od bazne stanice do svake antene u sustavima i proračun veze za određeno područje koje pokriva svaka antena. Pasivni DAS dizajn mora se prilagoditi ograničenjima zgrade s obzirom na ograničenje gdje i kako se teški koaksijalni kabel može ugraditi. Trebalo je izvršiti detaljni pregled lokacije kako bi se osiguralo da postoje kabelske rute do svih antena.

Active DAS ima mogućnost automatske kompenzacije gubitaka kablova koji međusobno povezuju komponente u sustavu pomoću internih kalibracijskih signala i pojačala. Nije važno koja je udaljenost između antene i bazne stanice, sve antene u aktivnom DAS-u imat će iste performanse (jednaka vrijednost šuma i snaga veze prema dolje). Aktivni DAS sastoji se od glavne jedinice (MU) povezane s više ekspanzijskih jedinica (EU) s optičkim vlaknima duljine do 6 km. Svaka se EU zauzvrat povezuje s više udaljenih jedinica (RU) tankim koaksijalnim ili CAT5 kabelom duljine do 400 m. MU kontrolira i nadzire izvedbu DAS-a. EU su raspoređeni po cijeloj zgradi, a PŽP su instalirani blizu antene. Širokopojasni aktivni DAS može podržati više radio usluga, GSM, PCS, UMTS, EVDO, WiMax i Wi-Fi.

Zbog gubitka i slabljenja u koaksijalnom kablu i pasivnim komponentama, pasivni DAS koristi se samo u manjim pokrovima zgrada s malim brojem unutarnjih antena kako bi njegov ponižavajući utjecaj na performanse HSPA bio minimalan. Za veće zgrade koristi se aktivni DAS jer nema gubitak kabela i komponenata i može maksimalno poboljšati performanse HSPA. Rješavanje problema s pasivnim DAS-om je teško i bilo koja greška u sustavima neće izazvati alarm na baznoj stanici jer u sustavu nema nadzora nad pogreškama. Active DAS nadgleda sve jedinice u sustavu i u slučaju kvara; poslat će alarm baznoj stanici koja omogućava operateru da odredi izvor problema. Stoga je aktivni DAS poželjno rješenje za velike zgrade s puno unutarnjih antena.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

Logo


All rights reserved