Ransomware prijetnja vašim računalima, mreži i informacijama

R

Što je Ransomware?

Ransomware je jedna od najzlobnijih i najpodmuklijih vrsta zlonamjernog softvera. Šifrira vaše podatke i čini ih nedostupnima. Cyber ​​kriminalac zahtijeva da pošaljete novac (obično u određenom vremenskom razdoblju) da biste ponovno iskoristili svoj sustav. Možete se samo nadati da ako i kada platite ono što se zahtijeva da vam haker pošalje ključ za dešifriranje.

Nepripremljeni korisnici računala mogu biti uništeni uspješnim ransomware napadom.

Danas biste trebali hitno postati svjesni ransomwarea i rutinski raditi ono što je potrebno za borbu protiv njega. Problem je rastao. U prethodnoj godini navodno je porastao za 2.500%. Ako niste oprezni, na ekranu biste odjednom mogli vidjeti poruku koja najavljuje da su vaši podaci nedostupni.

Ransomware se na vaše računalo može dostaviti na razne načine. Primjerice, privitak e-pošte tipičan je alat koji se može koristiti za zarazu vašeg sustava. Cilj cyber kriminalca je navesti vas da “kliknete” na podli prilog instaliran na vašem računalu. “Padanje” na trik u osnovi omogućuje da se program cyber kriminalca pokreće u pozadini i šifrira ključne podatke koji sustav čine nedostupnim.

Korištenje neželjene pošte drugi je način isporuke koji se može koristiti za privlačenje korisnika da poduzmu mjere za primjenu ransomwarea. Postoji niz gadnih tehnika. Izbjegavajte klikanje na neželjene ponude ili upitne poveznice. Razvijajući se ransomware sada je automatiziran, a neke napade sada hostiraju cyber kriminalne organizacije koje ransomware prodaju kao uslugu za postotak ukradene količine.

Jedno je da haker koristi nevidljivu web stranicu postavljenu iza one koja se promatra na ekranu. Nesumnjivi korisnik računala mogao bi kliknuti određeno područje na zaslonu i preuzimanje ransomwarea započet bi bez korisnikova znanja.

Svi bi se trebali bojati Ransomwarea

Rast ransomwarea bio je ogroman i označen je kao najznačajniji zlonamjerni softver u 2018. Broj napada povećao se za više od 109% u odnosu na prethodnu godinu. Jedan industrijski izvor procjenjuje da se sada gubi 75 milijardi dolara godišnje.

Autor je upoznat s gradskom upravom koja je bila žrtva zlonamjernog softvera. Kibernetički kriminalac zahtijevao je 500.000,00 američkih dolara kako bi vratio pristup korisnicima kritičnim informacijama gradske vlade. Sposobnost općine da poslovno tlo odvija puževim tempom. Gradske vlasti bile su prisiljene platiti otkupninu. Srećom, pristup zapisima je obnovljen.

Troškovi oporavka od ransomware napada veliki su. Jedan dobro objavljeni napad na grad Atlantu navodno je tražio isplatu 51.000,00 američkih dolara. Procijenjeno je da su troškovi oporavka iznosili 17 milijuna dolara.

Cyber ​​lopovi koriste ransomware napad da bi iznudili novac od institucija, tvrtki, osobnih računala, pa čak i mobilnih uređaja (posebno Android sustava). Svijest korisnika glavni je čimbenik koji može utjecati na to hoće li pokušaj ransomware napada uspjeti. Važno je i redovito ažuriranje softvera.

Izrada sigurnosnih kopija vaših podataka jedna je od glavnih obrana od ransomwarea. Međutim, morate imati na umu da ransomware može zaraziti sve što je povezano s vašom mrežom. To uključuje podatke pohranjene u oblaku.

Profesionalci predlažu da vaša sigurnosna kopija mora biti potpuno odvojena od vaših kritičnih informacija i pohranjena odvojeno od vašeg elektroničkog podatkovnog sustava.

Andra Zaharia s Heimdahlom navodi 15 predmeta kako bi zaštitu od ransomwarea podigao na višu razinu.

Njeni su komentari parafrazirani u nastavku:

1) Razviti snažan osjećaj svijesti o sigurnosti.

2) Izbjegavajte pohranjivanje kritičnih podataka na računalo.

3) Održavajte najmanje dvije potpune sigurnosne kopije na uklonjivom tvrdom disku.

4) Sinkronizirajte svoje podatke s bilo kojim rješenjem u oblaku koje koristite i odmah prekinite vezu.

5) Razmislite o provođenju “napada bijelog šešira” na svojim računalnim sustavima.

6) Ažurirajte i zakrpite sav operativni sustav i aplikacijski softver.

7) Razmislite o upotrebi računa gosta (a ne administratorskog računa) za svakodnevnu upotrebu.

8) Isključite sve makronaredbe (posebne sekvence naredbi): Word, Excel, PowerPoint, Java itd.

9) Uklonite dodatke za preglednik (Adobe Flash, Adobe Reader, Java i Silverlight). Postavite preglednik da zahtijeva aktivaciju.

10) Povećajte sigurnosne postavke preglednika.

11) Uklonite stariji softver ili dodatke koje više ne upotrebljavate.

12) Upotrijebite program za blokiranje oglasa kako biste izbjegli zlonamjerne oglase.

13) Nikada ne otvarajte e-poštu nepoznatih pošiljatelja.

14) Nikada ne preuzmi privitke.

15) Nikada nemojte kliktati na upitne poveznice.

16) Kupite i koristite renomirani antivirusni ili zlonamjerni softver i postavite ga da se automatski ažurira.

17) Razmislite o upotrebi softverskog paketa za filtriranje prometa.

18) Drugi izvor predlaže onemogućavanje takozvane usluge udaljene radne površine ako je ne upotrebljavate.

Autor ovog članka osobno preporučuje da izbjegavate trajnu vezu s Internetom.

Morate imati rezervni plan na mjestu i u stanju pripravnosti kako biste izbjegli gubljenje kritičnog vremena. Morate obrisati računalo ako je zaraženo zlonamjernim softverom. Stoga morate biti spremni vratiti podatke iz sigurnosne kopije koju održavate. Stručnjaci za sigurnost predlažu vam da vježbate vraćanje podataka iz sigurnosne kopije.

Što možete učiniti ako ste žrtva?

Istina je da je vraćanje vaših podataka vjerojatno jedini način da se porazi cyber kriminalac koji napada ransomwareom.

Savezna vlada savjetuje da čim otkrijete napad obavijestite vlasti što je prije moguće. Prijavite napad ransomware najbližem FBI-jevom terenskom uredu ili američkoj tajnoj službi. To bi vam moglo pomoći da spriječite daljnje gubitke.

Koji su resursi dostupni za pomoć?

Odjel za nacionalnu sigurnost objavljuje detaljno izvješće pod naslovom “Ransomware, što je to i što učiniti s tim”

Još jedan resurs kibernetičke sigurnosti je 21 način na koji se možete boriti protiv kibernetičkog kriminala. Možete preuzeti besplatno sa http://www.computer-security-glossary.org.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

Logo


All rights reserved